Privacytip #3 - Veilig zoeken op internet

Met de filterbubbels in ons achterhoofd gaan we kijken naar manieren om veiliger te zoeken op het internet. Tijdens het internetten is je zoekmachine je beste vriend. Je deelt je meest intieme gedachtes wanneer je zoekt naar informatie. Een zoekmachine als Google legt al je zoekopdrachten vast en koppelt ze aan jouw IP-adres. Je politieke voorkeuren, medische conditie, relatieproblemen of financiële zorgen vallen in de handen van de zoekmachinereus. Elke zoekopdracht bij Google wordt aan jouw profiel gekoppeld en de resultaten worden daarop aangepast. Je beste vriend verdiendt geld aan jouw intieme gedachten die je met hem deelt... 🤔

Dus hoe kan je dit tegenhouden zonder je internetsessies te verpesten met een omslachtige manier van surfen? Ik stel je graag voor twee prachtige en simpele alternatieven die wel je beste vriend kunnen zijn.

DuckDuckGo

Mijn favoriete zoekmachine is DuckDuckGo. Naast de geweldige naam en logo werkt het ook nog eens erg goed. Ze hebben privacy hoog in het vaandel en er wordt niet bijgehouden waar je naar hebt gezocht. Verder kan je de zoekmachine helemaal naar je hand zetten door de talrijke instellingen.

Mocht je nou echt niet vinden wat je zoekt dan kan je met de speciale commando's, genaamd Bangs, altijd nog zoeken op Google vanuit dezelfde tekstinvoer. Type zoekopdracht !g en je zoekopdracht wordt in Google gezet. Er zijn Bangs beschikbaar voor een enorme hoeveelheid websites. Zo kan je bijvoorbeeld ook direct vanuit DuckDuckGo zoeken naar koffiebonen op AH.nl met koffiebonen !ah of een goede film op IMDB met snowden !imdb.

Minder klikken, geen advertenties, meer surfen, meer privacy! 😎

Praktische tips om over te stappen naar DuckDuckGo:

Startpage

Een andere optie is de in Nederland ontwikkelde Startpage.com. Het slimme wat Startpage doet is dat ze gebruik maken van de kracht van Google Search zonder dat Google te weten komt wie er nu precies zoekt. Ze treden op als een soort beveiligde tolk die jouw zoekopdracht doorstuurt. Zo kun je simpel, veilig en anoniem zoeken met de kracht van Google.

Praktische tips om over te stappen naar StartPage:

Jouw ervaring

Gebruik jij een andere privacyvriendelijke zoekmachine of is iets niet helemaal duidelijk? Laat het me weten, ik beantwoord graag je vragen en sta altijd open voor een goed gesprek!

Als je dit een goed artikel vond of volg me op Twitter.

Dit artikel is onderdeel van mijn Privacytips

Ik heb besloten mezelf in te gaan zetten om meer aandacht en bewustzijn te scheppen over online privacy voor mijn vrienden, familie en iedereen die bereid is om te luisteren. Door op een laagdrempelige manier uit te leggen wat er speelt en hoe je weer controle krijgt over jouw online aanwezigheid.

Wil jij graag de touwtjes van jouw online leven weer zelf in handen nemen, maar weet je niet hoe? Plan dan een Privacy Talk, daarin gaan we een halfuur aan de slag met elke vraag die je hebt!

Gerelateerde artikelen