Privacytip #4: Hoe privé is een incognito venster?

Het antwoord: Helemaal niet privé

Je gebruikt vast wel eens een incognito of privé venster in je browser. De meerderheid van mensen die dat wel eens gebruiken snappen echter niet wat het precies inhoudt. In deze post een uitleg over incognito vensters en wat je kan doen om echt incognito te browsen.

Een incognito/privé venster is een prima manier om je (beschamende) internet geschiedenis te verbergen voor je partner, ouders, kinderen of huisgenoten, maar meer dan dat doet het niet. Je internet gaat nog steeds over hetzelfde draadje. Je werkgever, internet provider en verschillende websites/trackers weten nog steeds welke websites je bezoekt. Dus wees waakzaam wat je doet in een incognito venster!

Wat doen incognito/privé vensters niet?

Wat doet een incognito venster dan wel? 😰

Maar ik wil wèl incognito kunnen surfen, hoe doe ik dat dan?

Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om wel incognito te surfen, maar dat vereist wat werk. Ik leg voor elk punt van de bovenstaande lijst uit wat je wél kan doen.

Voorkomen dat je gevolgd wordt door websites en advertenties.

Voorkomen dat zoekmachines je zoekopdrachten kunnen zien (en opslaan).

Gebruik een privacyvriendelijke zoekmachine zoals DuckDuckGo of Startpage.

Voorkomen dat websites je IP-adres kunnen zien.

Gebruik een VPN (Virtueel Privaat Netwerk). Simpel uitgelegd is het een beveiligde tunnel waar al je internetverkeer door gaat. Aan het einde van de tunnel zit een ander IP-adres dat wordt gebruikt door meerdere personen. Daardoor is jouw persoonlijke IP-adres niet te achterhalen. Zie hier een lijst met de vijf beste VPNs.

Je identiteit verbergen richting websites.

Maak gebruik van Tor, dat is een browser die gebouwd is om anoniem te kunnen internetten. Mijn advies is wel om je eerst in Tor te verdiepen voordat je het gebruikt. Voor een groot deel van de gebruikers is deze browser cruciaal voor hun werk (journalisten) of leven (burgers in een dictatuur) en in sommige landen kan je dus de verkeerde belletjes laten rinkelen als je daar Tor gebruikt.

Voorkomen dat websites je locatie kunnen achterhalen.

Het gebruiken van een VPN of Tor kan dit helpen voorkomen. Zie de punten hierboven.

Wat een gedoe!

Veilig internetten is naar mijn mening iets wat een basisrecht zou moeten zijn. Helaas zijn er veel bedrijven en politici die meer prioriteit geven aan het verdienen van geld met jouw data dan het beschermen van jouw digitale identiteit. Om die reden is het nog veel te complex om jezelf veilig op internet te begeven.

Maar, als je dit leest ben je op de juiste weg! Laat me weten of dit artikel je heeft geholpen en stuur het ook zeker door naar je vrienden, familie en kennissen. Zodat ook zij veiliger van het internet kunnen genieten!

Als je dit een goed artikel vond of volg me op Twitter.

Dit artikel is onderdeel van mijn Privacytips

Ik heb besloten mezelf in te gaan zetten om meer aandacht en bewustzijn te scheppen over online privacy voor mijn vrienden, familie en iedereen die bereid is om te luisteren. Door op een laagdrempelige manier uit te leggen wat er speelt en hoe je weer controle krijgt over jouw online aanwezigheid.

Wil jij graag de touwtjes van jouw online leven weer zelf in handen nemen, maar weet je niet hoe? Plan dan een Privacy Talk, daarin gaan we een halfuur aan de slag met elke vraag die je hebt!

Gerelateerde artikelen